Weijers, Houtreinigers, Ontlakking, Ongedierte en Pestcontrol

BoktorBedwantsHoutwormKakkerlakkenKrekelsMierenMottenMuggenRattenOvenvisjePapiervisjeVliegenVlooienWespenMuizenZilvervisje

Papiervisje Ctenolepisma longicaudatum

Het papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum), ook wel boekenvisje is een klein insect, behorend tot de orde van de Thysanura, een orde van primitieve insecten die volgens sommige taxonomen niet echt tot de insecten moeten worden gerekend.
De schubben die zijn lichaam bedekken, hebben een zilverachtige glans, en ze zijn in staat om vliegensvlug weg te glippen. Papiervisjes worden ongeveer twee centimeter lang en worden aangetroffen in boeken en papieren. Ze voeden zich met organisch materiaal, zoals vezels in papier.
Ze leven in drogere omgevingen. Verwant zijn het zilvervisje en het ovenvisje dat bij beduidend hogere temperatuur gedijt en maar zelden meer wordt aangetroffen in woonhuizen.

Uiterlijk
Het papiervisje heeft een lang en plat lichaam en kan tussen de 0,5 en 2,0 cm lang worden. De kleur van het insect is glanzend grijs (zilver). De eieren zijn ovaal en zijn ongeveer 0,8 millimeter lang. De kop van het insect loopt breder uit. In het algemeen ziet het lichaam er enigszins als een wortel uit. De insecten zijn kwetsbaar, hebben twee sprieten aan de voorkant van hun lichaam en hebben drie sprieten aan de achterkant van hun lichaam.
De verschillen met het zilvervisje zijn klein: de antennes zijn even lang als het lichaam

Levenscyclus & gedrag
De insecten leven in het donker tussen papier en in boeken en bijvoorbeeld ook postzegelalbums. Als de plek waar ze zich verbergen belicht wordt gaan de insecten snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen; dat is meestal op de rug van een boek of in de vouw tussen de bladzijden. Vrouwelijke papiervisjes leggen ongeveer 100 eitjes in hun leven. Eitjes worden in groepen tot maximaal 3 eitjes tegelijk gelegd. Deze eitjes komen uit in zes weken. Kleine papiervisjes zien er hetzelfde uit als volwassen alleen zijn ze nog wit van kleur. In vier tot zes weken krijgen ze de volwassen kleur. Volwassen papiervisjes kunnen 2 tot acht jaar oud worden. De insecten zijn geslachtsrijp in 3 tot 24 maanden.
De insecten komen vaak het huis binnen door mee te liften met oude boeken en kranten, oud papier en oude kleding, dozen waarin men zijn boodschappen heeft ingepakt bij de supermarkt.