Weijers, Houtreinigers, Ontlakking, Ongedierte en Pestcontrol

BoktorBedwantsHoutwormKakkerlakkenKrekelsMierenMottenMuggenRattenOvenvisjePapiervisjeVliegenVlooienWespenMuizenZilvervisje

MOTTEN

Familie: Tineidae

Orde : Lepidoptera

Algemeen. 

Wolaantasters.                                                              

Uiterlijk.

Ei is + cm lang, gebroken wit van kleur, ovaal van vorm. Larve is tot 10 mm lang, gebroken wit van kleur. Pop ca. 6 mm lang, bevindt zich in een kokertje met een lengte van + 8 mm.

Kleermot + 8 mm lang; spanwijdte 12- 16 mm,      Pelsmot   + 7 mm lang; spanwijdte 11- 17 mm      

Ontwikkeling.

Volkomen gedaanteverwisseling.

Wijfje legt 50- 100 eitjes.

Alle stadia kunnen binnen gebouwen het hele jaar voorkomen.

Levenscyclus:

ei 7- 10 dagen

larve 4- 10 maanden 

pop 2- 6 weken

imago 2- 4 weken

Leefwijze.

Wijfje legt eitjes in de vouwen van kleding, tussen haren van tapijten en bont, op veren, huiden, garen en vilt. De uit de eitjes komende larven beginnen direct met het spinnen van een buisvormig omhulsel. Larven van de kleermot spinnen een buisvormig omhulsel vast aan de ondergrond; hierin verpoppen ze zich. De larve van pelsmot leeft in een buisvormig omhulsel (cocon). De larven brengen de eigenlijke schade aan. De aantasting van materialen vindt plaats op donkere rustige plaatsen, zoals in kasten, dozen met oude kleren, stoelvullingen en in vloerkleden in weinig gebruikte ruimten. Motten prefereren textiel met vetvlekken of transpiratievlekken. Bij materialen, bestaande uit wol met kunststof voedt de larve zich met de wol, maar maakt ook de kunststofvezels stuk. De imagos vliegen uitsluitend s avonds.

Schade.

Larven (rupsen) vernielen dierlijke producten, zoals wol, veren, bont, zijde. Opgezette dieren kunnen worden aangetast.

Nut.

Ze ruimen afval van haren, veren e.d. op.

Verspreiding.

Motten verspreiden zich via aangetast textiel, opgezette dieren e.d., die getransporteerd worden. Verspreiding vindt nauwelijks plaats door de vlucht van de imagos.

Vogelnesten zijn een geliefde leefruimte voor motten.

Verdelging.

Aangetaste kleding kan men invriezen, bv. 4 dagen bij 20o Celsius exclusief voorkoelen. Wol mag uitsluitend in wolverwerkende bedrijven preventief worden behandeld met daarvoor toegelaten middelen op basis van permethrin, sulcofuron of flucofuron. Textiel bespuiten met toegelaten insecticide- preparaat; kleding in kasten goed uit elkaar hangen. Ook, indien mogelijk, onder tapijten spuiten of poeder verstuiven.

Leeggekomen kasten eveneens bespuiten, vooral de kleren, met een toegelaten middel bv. op basis van deltamethrin, permethrin of cyfluthrin.

 

Voor deskundige bestrijding en preventie van motten kunt U natuurlijk terecht bij

WEIJERS PESTCONTROL, Uw aanspreekpunt voor alle ongedierteproblemen. Onze gediplomeerde ongedierte- bestrijders werken uitsluitend met wettelijk toegestane middelen.